Jag föddes i Warszawa den 26 november 1955. En kall novemberdag hemma i mina föräldrars kök i närvaro av min mormor Helena, en barnmorska och min skyddsängel. När jag kom till världen hade jag segerhuva, vilket enligt en polsk folksägen anses bringa lycka.

Min tidiga barndom tillbringade jag hos mina morföräldrar. Trots att jag var ett litet barn kommer jag ihåg händelserna från den här tiden. Tiden då en kommunistdiktatur härskade i mitt land. Sanningen fick man bara prata tyst om. Önskningar och drömmar vågade man inte yppa. Man fick nästan inte tänka fritt. Trots detta kände jag mig ändå trygg och kom att växa upp älskad och lycklig.

När jag var barn träffades människor ofta bara för att prata och umgås. Mörka vinterkvällar har etsat sig fast i mitt minne, eftersom det då berättades många spännande historier. Äkta, kanske påhittade, men alltid intressanta. Ibland var de hemska, kusliga och rent av otroliga. Det räckte med att jag sett eller hört något intressant eller att det plötsligt dök upp en tanke i mitt huvud, så började jag själv berätta egna historier.

Den finaste tiden i vuxen ålder var när jag flyttade till södra Sverige 1975. Det var kärleken som förde mig dit, men även kärleken till den lilla ön Hasslö i Karlskrona skärgård. Det var även här mina två barn växte upp. Den underbara naturen, människorna, upplevelserna och omgivningen har fascinerat mig redan från allra första början och inspirerat mig till att skriva.

1997 bosatte jag mig i norra Tyskland vid den vackra Nordsjön. Orten där jag bodde heter Wremen – Mulsum. Integreringen i det tyska samhället och dess många kulturer, traditioner och seder samt omgivningar och människoöden, lärde jag känna.

Deras berättelser ur det vardagliga livet, men också berättelserna från förgångna tider har inspirerat mig att skriva.

Efter många intensiva levnadsår i Tyskland - rika på händelser och upplevelser – med två utgivna böcker och en diktsamling på tyska, kände jag att min mission i Tyskland var avslutad.

I maj 2016 flyttade jag tillbaka till Sverige och bor nu i Skurup i Skåne. Nära den vackra Östersjön och en av de ljuvligaste stränderna jag känner till – Mossby strand.

Om mig

anna.p.jo@outlook.com

Dragontorpet Svenstorp 527

274 93 Skurup

Sweden

0046-733-289654

0046-411-43226

Design by: Jeanna Moëll

 

© Joanna Svensson